Helsestasjon for kjønn og seksualitet - HKS

iChatten.no drives av HKS og Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI). HKS er et byomfattende helsetilbud i Oslo kommune for kommunens innbyggere mellom 0-30 år.

Vårt mandat er å utjevne helseforskjeller mellom minoritetsbefolkningen og majoritetsbefolkningen når det kommer til kjønns- og seksualitetsmangfold.

Vi har taushetsplikt. Tilbudet er gratis.

HKS tilbyr

  • Samtaler: Utforsking, rådgiving, terapeutiske samtaler om tema knyttet til kjønnsidentitet, seksuell identitet og/eller seksualitet. Vi tilpasser samtalene til dine behov. En-til-en, familiesamtaler og foreldresamtaler. Med utgangspunkt i dine ønsker og behov, kan vi sammen utforske hva som vil være den beste hjelpen for akkurat deg.

  • Gruppetilbud: Ved kapasitet arrangerer vi gruppetilbud for transpersoner (for klienter i samtaleforløp).

  • Utredning/kartlegging: Grundigere kartlegging av kjønnsinkongruens ved behov for henvisninger og/eller medisinsk kjønnsbekreftende behandling.

  • Medisinsk behandling: For personer med kjønnsinkongruens tilbys enkelte former for medisinsk undersøkelse, pubertetsutsettende behandling samt hormonbehandling, etter individuell kartlegging.

  • Hjelpemidler og henvisninger: Henvisning videre i hjelpeapparatet og rekvirering av hjelpemidler.

Tilbudet er unikt i Norge.

HKS (tidligere Helsestasjon for LHBT ungdom) har siden oppstarten i 2002 vokst til å bli et høyspesialisert lavterskeltilbud, hvor den tverrfaglige sexologiske kompetansen har fylt et tomrom når det kommer til befolkningens seksuelle helse. At vi er lavterskel betyr at man ikke trenger henvisning for å komme i kontakt med oss.

HKS bidrar i dag med mangefasettert helsehjelp og sexologisk rådgiving til innbyggere i Oslo. 

HKS har fokus på tverrfaglig samarbeid for å løfte det sterke og sunne i hvert enkelt menneske. På helsestasjonen jobber leger, psykologer, helsesykepleiere, vernepleiere og familieterapeuter som er videreutdannet med minimum 60 studiepoeng i sexologisk rådgiving fra Universitetet i Agder og sertifisert i Nordic Association for Clinical Sexology (NACS).

Vi samarbeider med spesialisthelsetjenesten, samt med pasient- og brukerorganisasjoner.

Hør Tone Bjørnson Aanderaa fortelle om sitt arbeid på HKS her.

Tilnærming til kjønnsinkongruens: Du kan lese mer om hvordan vi jobber med klienter med kjønnsinkongruens og hvilke retningslinjer og behandlingsstandarder vi styrer etter her.

Andre aktiviteter

iChatten.no

iChatten.no ble opprettet i 2019 av Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) i Oslo kommune. På bakgrunn av de mange henvendelsene vi får fra privatpersoner og helsepersonell over hele landet, opplevde vi at det var et behov for et kvalitetssikret nasjonalt tilbud for råd og veiledning.

Kompetanseheving

HKS tilbyr kompetanseheving og fagutvikling. Vårt tverrfaglige team kan tilpasse foredrag og undervisningsopplegg ut ifra ulike hjelpetjenester og behov. Vi har lav terskel for å ta imot helsepersonell eller andre til hospitering. Ta kontakt for å høre hva vi kan tilby deg!

Spør først!

Spør Først! er et helhetlig og kvalitetssikret undervisningsopplegg for barne-, ungdom- og videregående skole med formål å forebygge seksuelle overgrep og fremme en positiv seksualitet. Undervisningen er forankret i skolehelsetjenesten og knyttet til læringsmål. Skal vi fremme en trygg seksualitet for våre barn og ungdom, må vi jobbe sammen.

Hvem er vi på HKS?

Hos oss vil du møte trygge voksne som er fagpersoner med sexologisk videreutdanning som tilsvarer minst 60 studiepoeng ved universitet eller høyskole og med krav til veiledet praksis. Sexologisk utdanning gir kunnskap om mangfold innen kropp, relasjoner, seksualitet, kjønnsidentitet, kjønnsinkongruens, seksuell orientering og seksuell identitet. Vi har taushetsplikt.

Ingun Wik

Avdelingsleder HKS, helsesykepleier, pediatrisk sykepleier, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), psykoterapeut (EFDA).

Ingun har jobbet på HKS siden 2012 etter flere år på barnekreftavdelingen Ullevål sykehus.

Hun er medlem av WPATH.

Thea Grepperud

Psykolog, under videreutdanning til sexologisk rådgiver.

Thea er psykolog med erfaring blant annet fra DPS, studenthelsetjeneste og lavterskel ungdomsarbeid (FACT-team). Hun har og hatt praksis i Sør-Afrika. Studerer sexologi ved Universitetet i Agder.

Medlem av WPATH.

Tone B. Aanderaa

Helsesykepleier, spesialitst i sexologisk rådgiving (NACS).

Tone har tidligere jobbet som helsesykepleier i Oslo. Hun er primus motor for det nasjonale undervisningsprosjektet Spør først!, om trygg grensesetting og positiv seksualitet.

Medlem av WPATH.

Petter Winther-Brose

Vernepleier, spesialist i sexologisk rådgiving (NACS)

Petter har tidligere jobbet med personer med utviklingsforstyrrelser og nedsatt funksjonsevne, i akuttpsykiatrisk helsevern og med ulike minoritetsgrupper.

Han er leder i NFKS. Medlem av WPATH.

Kristine Egeberg

MA i familieterapi og sexologisk rådgiver med fordypning i kjønnsmangfold og seksuelt mangfold

Kristine har tidligere jobbet 25 år for barnevernstjenesten, Bufetat.

Hun er medlem av WPATH.

Yon Galezo Cardenas

Psykologspesialist og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS)

Yon har spesialisering i klinisk habilitering for personer med utviklingsforstyrrelser. Han har jobbet 14 år i psykisk helsevern på Ahus. Har jobbet som psykolog i Colombia og i Sør-Afrika.

Medlem av WPATH.

Noah Skullestad

Terapeut, psykologstudent

Noah går siste året på psykologstudiet ved Universitetet i Oslo. Han har gjennomført hovedpraksis på BUP Furuset, og tilbyr i dag psykososiale støttesamtaler en ettermiddag i uka på HKS. Han har også en stilling ved en akutt døgnavdeling knyttet til DPS i Drammen.

Ole-Petter Hamnvik

Endokrinolog

Ole-Petter er spesialist i indremedisin (endokrinologi), er førsteamanuensis ved Harvard Medical School og jobber til daglig med kjønnsbekreftende hormonbehandling.

Medlem og sertifisert veileder i WPATH.

Jason Lund

Assistentlege

Jason er utdannet allmennlege, og har tidligere jobbet som fastlege i Alta og i Porsgrunn kommuner. Han gjennomfører sertifisering i kjønnsbekreftende behandling gjennom WPATH.

Medlem av WPATH.

Linde Steenvoorden

Assistentlege

Linde er lege med et personlig engasjement for transhelse som har bragt henne til HKS.

Medlem av WPATH.

Cecilie Nordfeldt

Spesialkonsulent, koordinator, lederstøtte

Cecilie er utdannet sosialantropolog og har studert kvinnehelse og sosial endring i India. Hun har jobbet med prosjektledelse, administrasjon og organiasjonsutvikling i ulike organisasjoner, inkludert Skeiv Verden.

Nyheter fra HKS

Kontakt HKS

hks@bga.oslo.kommune.no | Bestill time via skjema under eller send en epost

Helsestasjonen holder til i samme lokaler som Grünerløkka helsestasjon på Rosenhoff. Vi har mulighet til å møte deg andre steder enn på helsestasjonen.

HKS tilbyr ikke drop-in eller testing. Vi tilbyr samtaler med terapeuter og kan utrede behov for og starte opp enkelte former for lavspesialisert kjønnsbekreftende medisinsk behandling. Vi har per mars 2024 ca 10 måneders ventetid for oppstart med samtaler, dette kan endre seg.

Skjema for timebestilling: