For deg som har spørsmål om egen kjønnsidentitet

Enten du vet at du har en kjønnsinkongruens, er trans, ikke-binær eller liknende, eller du er i en utforskningsfase, er det mange spørsmål som kan dukke opp.

Vanlige spørsmål er hvordan man kan utforske sin egen kjønnsidentitet, hvordan man kan komme ut til viktige personer i livet eller hva slags hjelp man kan få i helsevesenet, og mye mer.

Det er bare du som kan vite det.

Noen bare vet hvilket kjønn de identifiserer seg med, og opplever dette sterkt hele livet. Andre opplever at spørsmålene setter inn sammen med puberteten, og atter andre kan være usikre eller bruker lang tid på å sette ord på hva følelsene de har betyr. Det er ingen andre som kan si om du er trans – det er bare du som kan vite det.

Om man stiller spørsmål ved sitt kjønn i puberteten, kan det oppleves spesielt stressende. Noen av oss kan oppleve kroppens endringer som vanskelige i seg selv. Andre kan føle at vi ikke passer inn i de sosiale forventingene eller normene knyttet til kjønnet vårt. Slike opplevelser kan bli forsterket i puberteten for alle som bryter med kjønnsnormer, uansett om vi er trans* eller cis-kjønnet.

Fra puberteten av forsterkes ofte et sosialt press fra oss selv, venner eller familie til å være eller oppføre oss på en bestemt måte, som passer med kjønnsnormene i samfunnet. Hvis vi bryter med kjønnsnormene kan vi føle oss ensomme, det kan påvirke selvbildet eller vår evne til å konsentrere oss på skole eller jobb.

Det er fint å vite at å stille spørsmål om kjønnsidentitet er ikke en psykisk lidelse eller sykdom. Opplevelse av å ha en annen kjønnsidentitet er en normal menneskelig opplevelse som noen av oss har. Men hvis du føler at du sliter med din mentale helse, kan det være lurt å søke hjelp for dette. Da kan du få hjelp til å sortere tankene dine, og verktøy for å håndtere vanskelige opplevelser og forstå ulike sider ved deg selv bedre.

Temaartikler

Under finner du utvalgte artikler fra vår temasamling, som vil være særlig relevant for deg som utforsker egen identitet eller opplever kjønnsinkongruens. Du kan bla mellom artiklene når du står inne i en av dem, men merk at du da også vil bla deg gjennom artiklene som er skrevet mest med tanke på familie og nærstående, eller artikler som er stilet til helsepersonell.

“Wider ranges of normal make the world a better place for everyone.” 

Laurie Frankel, This Is How It Always Is